Gabriele Münter

KORT FAKTA OM GABRIELE MÜNTER: 

Gabriele Münter föddes den 19 februari 1877 och hon dog i maj år 1962. Hon var en tysk exoressionistisk målare och en förgrundgestalt för Münchens avant-gardescen i början av 1900-talet.

Gabriele föddes i Berlin. Redan vid ung ålder visade hon konstnärligt intresse, därav fick hon privat undervisning i målning och studerade på den lokala konstsskolan för kvinnor. Eftersom hon var kvinna fick hon inte lov att utbilda sig på den tyska konstakademien. Efter ett tag lämnade hon Berling och blev då medlem i det alltjämt växande konstnärskollektivet Phalanx där hon studerade skulpturkonst, tryckteknik och målarkonst. 1902 fann hon sin kärlek, den ryske konstnären Vasilij Kandinskij som var gruppens ledare. På senare år gifte de sig med varandra.

Första världskriget bröt ut och paret sökte skydd i Schweiz men hennes man var ju ryss och därför tvingades han till Moskva år 1914. De skilde sig och Kandinskij gifte sig på nytt och han såg aldrig Münter igen. Münter återvände till Tyskland men var konstnärligt inaktiv fram till 1920-talet.

Under andra världskriget så gömde Münter undan konstverk av Kandinskij och andra medlemmar ut gruppen Der Blaue Reiter för nazisterna. Münter dog som sagt, i maj år 1963 utanför Murnau Am Staffelsee.
Hej! Kul att du vill komentera min blogg. Ställer du en fråga till mig och vill att jag ska svara dig i ett inlägg, så skriv det på komentaren! Hoppas du gillar min blogg, tack för att du läser!

FYLL GÄRNA I ALLT

Namn:
ska bloggen komma ihåg ditt namn?

E-postadress: (syns bara för mig)

URL/vad heter din bogg? (om du har någon)

vad var det du ville säga nu?

Trackback
RSS 2.0