rödluvan

Jag har börjat med min del på ett skiss papper, där jag skissat upp typ allt utom rödluvan.
Färgläggde lite oxå för att se hur det såg ut och det kommer nog bli bra. Tycker det var väldigt svårt att rita rödluvan, jag fick aldrig till det riktigt så ska försöka hinna rita henne lite hemma så jag är klar med hon tills nästa gång.

Det jag har ritat är ett träd, med fåglar, jag har ritat en väg och så en äng med blommor, dock han jag inte färglägga allt men jag ska ju endå göra allt på ett annat papper nästa gång.

haha här är bilden.. jätte ful ooo såååå. Men ska rita lite mer seriöst nästa gång.


RÖDLUVAN

Vi i gruppen har kommit överens om Rödluvan. Vi har delat upp vem som ska måla vad och vi har kommit överens på ett ungefär hur rödluvan ska se ut så alla målar samma.

 

Det jag ska skapa en bild till är:

Och hör du så vackert fåglarna sjunger! Du går ju

vägen fram som om du var på väg till skolan. Det

finns ju så mycket att upptäcka här i skogen!” Då

tittade Rödluvan sig omkring och märkte hur

solstrålarna glänste mellan trädstammarna. Och

tänk, så många vackra blommor det fanns här.

 

Mormor skulle säkert bli glad om hon fick en

bukett blommor. Och det var ju fortfarande tidigt

på dagen. Hon vek av från vägen och plockade

blommor. Knappt hade hon plockat en, förrän hon

upptäckte en ännu vackrare lite längre bort.

På det viset kom hon allt längre och längre in i

skogen. Under tiden sprang vargen raka vägen till

mormors stuga. Han knackade på dörren. ”Vem är

det?” ropade mormor.

 


På min bild ska jag rita en väg med ängar runt om. Vägen ska vara i mitten tror jag, och gräs/äng på båda sidor om. Jag ska måla något/några träd där de ska sitta fåglar. På ängen ska det vara massa blommor. Rödluvan ska stå böjd och plocka blommor. Det var min tanke och jag ser i huvudet hur min bild ska se ut. Kanske kommer en del ändringar men det är ialla fall min tanke i dagsläget.

/Malin

Upphovsrätt

1. Vad är upphovsrätt?

Upphovsrätt är en rätt som handlar om vad man får använda från internät och vad man inte får använda. Den handlar också om att du måste ange skaparen av ett verk. Det är så här för att text konstnärer, författar, artister osv ska kunna ha kontroll över de dom skapat och faktiskt kunna bestämma över sin skapelse och så dom vet att det används på ett säkert och på ett rätt sätt. Upphovsrätten gäller under hela din livslängd och 70 år därefter. Efter det får vem som helst använda ditt verk utan tillstånd. Upphovsrätten gäller inte vid klotter då alla har tillåtelse att ta kort på bilden.


2. Har du brutit mot upphovsrätten någon gång? Förklara hur och varför.

Ja, det har jag nog utan att jag medvetet vet om det.  Ibland när jag lägger upp bilder på min blogg så kan jag bara ta någon bild från tex google och jag brukar aldrig kolla om jag får använda den eller inte och jag brukar inte ange vem som tagit bilden. Jag tänker inte på att jag då ev bryter mot upphovsrätten. Även om kompisar tagit bilder som kompisen skickat till mig för att man ska tex lägga upp på bloggen eller facebook osv så brukar jag inte skriva vem som fotat. Men oftast använder jag faktiskt mina egna bilder.

3. Hur kan du göra om du vill ha bilder på din blogg/hemsida? (Minst två alternativ)

Man kan välja att bara använda bilder som man själv har tagit, eller saker man själv har skapat. Man kan även fråga tex. kompisar om lov och ange skaparen under bilden. En annan sak man kan göra är att gå igenom Creative Commons. (CC). Där finns det olika verk man får använda men med såklart olika villkor.

4. Lägg in en bild som du får använda och förklara varför.

Den här bilden får jag använda för jag själv har tagit bilden. Jag är skaparen och jag gör vad jag vill med den så länge det inte blir kränkande :)

Foto: Malin Nylund

Den här bilden får jag använda med tillåtelse då jag frågat skaparen av lov. Därför får jag använda den.

Foto: Natalie Nygren

RSS 2.0